ΚΙΒΩΤΟΣ

...Ταξιδεύοντας στο χρόνο, με φίλους που δεν πρόλαβαν να "μεγαλώσουν"... Και όλο ταξιδεύουμε μαζί, αναζητώντας το Νησί της Ελευθερίας των Ανθρώπων...




Πέμπτη 18 Αυγούστου 2016

Αμπελουργία: Ο πιο σκληρός αγώνας για την επιβίωση

αμπελια
Σταφίδα αντί για επιτραπέζια στο Κυπαρίσσι, επιτραπέζια στον Προφήτη Ηλία, τη Σύλλαμο και τις Αρχάνες, σταφύλια για τη "στοίβα" σε χωριά του Μαλεβιζίου, ρακή και κρασί με μεγάλες δυσκολίες στα Πεζά και σε άλλες περιοχές της Κρήτης.



Κάπως έτσι διαμορφώνεται αυτή τη στιγμή η συμπεριφορά των αγροτών, που περιμένουν την οριζόντια αποζημίωση των σταφιδάμπελων και των οινάμπελων και την εξατομίκευση της ζημιάς στις άλλες ποικιλίες, ενώ μέχρι να ανοίξουν τα καζάνια επικρατεί μεγάλη αγωνία για την έκδοση ΚΥΑ που θα δίνει το δικαίωμα στους παραγωγούς να οδηγούν για κρασί και για ρακή ποσοστό της παραγωγής του σουλτανί!

Σε μια χρονιά όπου τίποτα δεν πάει καλά λόγω καιρικών συνθηκών και όχι γιατί έχουν ευθύνες οι παραγωγοί των σταφυλιών, υπάρχει στην ύπαιθρο η αγωνία αλλά και η απαίτηση απέναντι στο κράτος, να μεριμνήσει και να εισηγηθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση να δοθεί το δικαίωμα διαχείρισης των σταφυλιών με τον τρόπο που επιθυμεί και μπορεί ο κάθε αγρότης, χωρίς τα γνωστά κοινοτικά εμπόδια.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Αποσταγματοποιών Τσικουδιάς Ν. Ηρακλείου και αμπελουργός ο ίδιος Στάθης Φραγκιαδάκης αποκαλύπτει στη "Νέα Κρήτη" σήμερα ότι προς το σύλλογο έχουν δοθεί άνωθεν διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για την έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα κινείται στην κατεύθυνση αυτή, σε σύντομο χρονικό διάστημα.

«Ο ΕΛΓΑ λέει ότι ο μέσος όρος της ζημιάς σε όλα τα σταφύλια του νομού Ηρακλείου είναι στο 30%. Και με την απόφαση που θα εκδώσουν το Σεπτέμβριο, θα μπορεί ένας παραγωγός να φέρνει το 30% των σταφυλιών του στο καζάνι».

Ο κ. Φραγκιαδάκης τονίζει ότι, επειδή η αγορά ζητάει τη ρακή, θα υπάρξει παραγωγή ρακής ακόμα και αν οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δε μεριμνήσουν για να μπορούν και οι παραγωγοί να είναι καλυμμένοι με τα νόμιμα παραστατικά. «Σήμερα δεν μπορεί ο παραγωγός να λειτουργήσει έτσι, γιατί το απαγορεύει ο νόμος. Πρέπει λοιπόν να βγει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, την οποία και περιμένουμε», λέει ο συνδικαλιστής.


Κάνουν σταφίδα

Στο μεταξύ, στο χωριό του, το Κυπαρίσσι, ο αμπελουργικός κόσμος το τελευταίο διάστημα έχει προχωρήσει σε μια σημαντική μεταστροφή. Όπως λέει ο Στάθης Φραγκιαδάκης, «ο κόσμος έχει προχωρήσει σε μια μεταστροφή και σταφιδοποιεί. Ενώ είχαν πει ότι θα τα πάνε στα οινοποιεία. Ενώ είχαν πει ότι θα κόψουν επιτραπέζια, ξαφνικά έκαναν αυτή τη μεταστροφή. Μη φαντάζεστε ότι μιλάμε για μεγάλες ποσότητες. Αλλά εκεί που περιμέναμε γύρω στους 15 τόνους, εδώ στο Κυπαρίσσι, τώρα οι εκτιμήσεις αναφέρουν πως θα ξεπεράσουμε τους 100 τόνους σταφίδας».

Ο ίδιος αποδίδει τη μεταστροφή αυτή «στην απογοήτευση ότι και το επιτραπέζιο δεν προχωρεί με το ρυθμό που θα έπρεπε στην απορρόφηση. Με το που μπήκαν μέσα οι έμποροι και έκοβαν, έπεσε και η "κοιλιά" στην αγορά. Με το που μπήκαν. Όχι να κόψουν 10 μέρες και μετά να αρχίσει να κάνει "κοιλιά", όπως έκανε κάθε χρόνο. Δεν ξέρω πού οφείλεται η "κοιλιά" αυτή. Και απογοητεύτηκε ο κόσμος».

Σύμφωνα με τον κ. Φραγκιαδάκη, η διαδικασία της συγκομιδής τού επιτραπέζιου σταφυλιού είναι φέτος πολύ αργή. «Μπαίνουν μέσα οι εξαγωγείς με τα συνεργεία τους και παίρνουν μόνο τον "αφρό". Και αφήνουν και πολλά σταφύλια. Έτσι οι αγρότες αποφασίζουν να διαθέσουν στη σταφιδοποίηση ένα μεγάλο μέρος της παραγωγής τους», καταλήγει ο πρόεδρος των καζανάρηδων.

Σε αυτή τη μεταστροφή συμβάλλει και το γεγονός ότι τα οινοποιεία παρουσιάζονται απρόθυμα να απορροφήσουν σουλτανί, λόγω του γεγονότος ότι αυτό το απαγορεύει ο κοινοτικός κανονισμός, και την ίδια ώρα είναι και μικρές οι δυνατότητες της απορρόφησης από τα καζάνια.

Μάλιστα, στα οινοστάφυλα υπάρχει και ένα άλλο πρόβλημα, σημαντικό. «Όσοι δεν έχουν άδεια, αντιμετωπίζουν κρίση στα οινοποιεία, που τους λένε ότι, αφού δεν έχουν άδεια για το οινάμπελό τους, δεν μπορούν να τους πάρουν τα σταφύλια τους», καταλήγει ο κ. Φραγκιαδάκης.


Μεγάλη καταστροφή

Πέρυσι, μετά τη βροχόπτωση του Δεκαπενταύγουστου, εξήχθησαν ακόμα μέχρι να τελειώσει η χρονιά πάνω από 9.000 τόνοι. Φέτος, μετά τις αναγγελίες ανεμοθύελλας και καύσωνα, έχουν γίνει εξαγωγές μέχρι σήμερα όχι πάνω από 4.000 τόνοι!

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν τα αποτελέσματα έρευνας της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης, που ήδη έχουν κατατεθεί στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ και τους επικεφαλής του Οργανισμού στο νησί μας. Και δόθηκαν στον Θεοφάνη Κουρεμπέ στο διάστημα από 9 Αυγούστου έως 11 Αυγούστου, που βρέθηκε στο Ηράκλειο και είχε τη δυνατότητα να ξεναγηθεί από στελέχη των αμπελουργών, όπως ο πρόεδρος Πρίαμος Ιερωνυμάκης, ο Α' αντιπρόεδρος Μύρος Χιλετζάκης και ο Β' αντιπρόεδρος Τάσος Βρέντζος, σε αμπέλια του Προφήτη Ηλία και των Αρχανών.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, μάλιστα, όπως τονίζει στην εφημερίδα μας ο Μύρος Χιλετζάκης, «στην τελευταία 20ετία δεν έχει ξανασυμβεί τέτοια καταστροφή. Τα επίσημα στοιχεία λένε ότι δεν έχουν ξαναγίνει ποτέ τόσο μικρές εξαγωγές από το νομό Ηρακλείου. Η καλύτερη χρονιά του νομού Ηρακλείου έχει φτάσει τους 30.000 τόνους το 2007».

Σε ό,τι αφορά τις δεσμεύσεις του ΕΛΓΑ, «τα σταφιδάμπελα και τα οινοστάφυλα, επειδή υπάρχει φόρτος εργασίας και έλλειψη προσωπικού, θα αποζημιωθούν οριζόντια, αφού δεν είναι δυνατή η εξατομίκευση των ζημιών», σύμφωνα με τον κ. Χιλετζάκη. Διευκρινίζει, πάντως, ότι η οριζόντια αποζημίωση θα δοθεί μόνο σε όσους υπέβαλαν δήλωση ζημιάς όταν έπρεπε να την υποβάλουν, και η σχετική προθεσμία έχει λήξει.

«Για να καθοριστεί η οριζόντια αποζημίωση, γεωπόνοι του ΕΛΓΑ θα βγουν έξω και θα κάνουν έναν δειγματοληπτικό έλεγχο», λέει ο συνδικαλιστής και καταλήγει λέγοντας ότι στο νομό Ηρακλείου έχουν υποβληθεί συνολικά 1.500 δηλώσεις αμπελουργών στην ανεμοθύελλα και τον καύσωνα.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης
http://www.neakriti.gr/?page=newsdetail&DocID=1344174&srv=127

Δεν υπάρχουν σχόλια: